Händelser i livet

Vad ska jag tänka på när jag börjar ett nytt jobb? Fixar min arbetsgivare det praktiska eller måste jag själv kontakta SPK eller någon annan? Jag har skilt mig, hur gör jag då med mitt efterlevandeskydd? Om ett drygt år är det dags för pension, måste jag agera för att min pension ska börja betalas ut?

Tycker du det verkar krångligt att hålla reda på allt som har med din tjänstepension att göra? Oroa dig inte, här har vi samlat all den information som du kan tänkas behöva. Och du är självklart välkommen att kontakta oss om du behöver ytterligare input. Tänk också på att din arbetsgivare kan vara en bra samtalspartner när det gäller tjänstepensionen.

Nyanmälan

I samband med att du börjar ditt nya jobb ska du snarast möjligt hantera den blankett som kallas för nyanmälan. Den får du av din arbetsgivare, fyller i och skickar in till oss.

Läs mer om nyanmälan >>

Ditt BTPK-val

Så fort att vi mottagit din nyanmälan och du har blivit registrerad hos oss, skickar vi ut en valblankett där du får bestämma hur du vill placera dina BTPK pengar.

Har du skilt dig, barnen flyttat eller vill du bara satsa lite mer på dig själv och därför göra förändringar i ditt efterlevandeskydd?

Läs mer om BTPK-valet >>

Bytt lön, ändrats arbetstid eller varit sjuk länge?

När du väl är anställd meddelar din arbetsgivare oss den informationen som vi behöver för att kunna beräkna din pension. Men du måste vara behjälplig i vissa delar som till exempel med sjukintyg och liknande.

Läs mer om vad som gäller vid sjukdom >>

Tjänstledighet

Ska du vara föräldraledig, börja plugga eller tjänstledig av något annat skäl?

Läs mer >>

Dags för pension

Börjar pensionsdagen närma sig? Har du tänkt trappa ner något år före 65-årsdagen eller vill du rent av jobba kvar till 67 år.

Läs mer >>

Glad pensionär

När det väl blivit tid för pension är det dags att få ta del av de pengar som genom åren betalats in till din tjänstepension.

Läs mer om utbetalning >>