Hållbarhetsrelaterade Upplysningar

Sammanfattning

Sedan mars 2021 tillämpas en EU-förordning om harmoniserade krav för hållbarhetsrelaterade upplysningar, den så kallade Disclosureförordningen. Syftet med förordningen är att underlätta för slutinvesterare att jämföra olika finansiella produkter vad gäller såväl hållbarhetsrisker som mål för hållbara investeringar. Nedan har vi samlat hållbarhetsrelaterade upplysningar i enlighet med kraven i Disclosureförordningen.

SPK har två typer av tjänstepensionsprodukter; kollektivavtalad försäkring erbjuds i form av traditionell försäkring med garanterad förmån, medan individuell försäkring erbjuds de som omfattas av ovanstående i form av traditionell försäkring, genom ålderspension med eller utan återbetalningsskydd, med garanterad förmån. SPK:s investeringar görs för egen räkning för att täcka pensionsåtagandet till de försäkrade. Allt kapital förvaltas enligt en gemensam strategi oavsett försäkringstyp och investering sker genom köp av fondandelar inom olika typer av tillgångsslag. Vår Hållbarhetspolicy, som är beslutad av styrelsen, ger vägledning för hållbarhetsarbetet och ligger till grund för hur vi hanterar och prioriterar hållbarhetsfrågor.

SPK:s finansiella produkter främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men har inte hållbara investeringar som mål. Investeringsportföljen ska förvaltas så att avkastningen täcker pensionsåtagandet samtidigt som hållbarhetsrisker minimeras. Med hållbarhetsrisk avses en miljörelaterad, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde. Du kan läsa mer om hållbarhetsrisker och om hur de integreras i investeringsbeslut i Policy för praktisk hantering av hållbarhetsfrågor.

Hänsyn ska också tas till negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer som kan uppstå genom våra investeringsbeslut. Med hållbarhetsfaktorer avses miljörelaterade, sociala och personalrelaterade frågor, respekt för mänskliga rättigheter samt bekämpning av korruption och mutor. Du kan läsa mer om hur vi beaktar negativa konsekvenser för hållbar utveckling i vår Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer. 

Eftersom vi investerar i fonder gör vi inte bedömningar av enskilda bolag vid varje investeringstillfälle. Vårt fokus är utvärdering av fondförvaltare och bedömning av deras investeringsprocesser. Uppföljning av anlitade förvaltares hållbarhetsarbete och av att de investerar i linje med vår Hållbarhetspolicy sker minst årligen och återrapporteras till SPK:s styrelse. Uppföljningen kan se olika ut för olika tillgångsslag beroende på tillgänglighet av data. För att mäta uppfyllandet av de miljörelaterade och sociala egenskaper som främjas av våra finansiella produkter, använder vi bland annat granskningsrapporter och hållbarhetsindikatorer som tillhandahålls av en tjänsteleverantör. Avseende fonder som inte investerar i börslistade bolag inhämtar vi bland annat information från genom egna frågeformulär till förvaltarna och från förvaltarnas hållbarhetsrapporter. Även löpande dialog är viktig för avstämning och uppföljning. Där vi bedömer att det finns brister eller avvikelser försöker vi i första hand påverka förvaltaren att vidta åtgärder. Först när förvaltardialogen visat sig resultatlös överväger vi att avyttra fondinnehavet.

Som fondandelsägare kan vi inte utöva den ägarstyrning som deltagande på bolagsstämmor möjliggör, utan får förlita oss på att anlitade förvaltare gör detta på ett bra sätt. Däremot försöker vi  påverka våra befintliga förvaltare att utöva påtryckning på bolagen de investerar i och vi samarbetar med andra institutionella kapitalägare i syfte att påverka bolag att bättre hantera hållbarhetsfrågor. Dessutom stöder vi investerarledda initiativ för att motverka klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

Mer information om bland annat metoder för att bedöma, mäta och övervaka de finansiella produkternas miljörelaterade eller sociala egenskaper, relevanta hållbarhetsindikatorer, datakällor och strategier för engagemang hittar du via nedanstående länkar.

Inga mål för hållbar investering

De finansiella produkternas miljörelaterade eller sociala egenskaper

Investeringsstrategi

Andel av investeringar

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Metoder

Datakällor och databehandling

Begränsningar för metoder och data

Due diligence

Strategier för engagemang

Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

För information om hur våra anlitade förvaltare integrerar hållbarhetsrisker och beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbar utveckling i sina investeringsbeslut hänvisas till respektive förvaltares hemsida. Vilka förvaltare vi anlitar framgår här.

Under https://www.spk.se/hallbarhet/policys-och-rapporter/ hittar du följande:

SPK:s Hållbarhetspolicy med ställningstaganden och vägval för hållbarhetsarbetet, information om vilka internationella riktlinjer, konventioner och normer vi följer samt exponeringsgränser för bolagsinnehav.

Policy för praktisk hantering av hållbarhetsfrågor med mer utförliga beskrivningar av hur hållbarhetsarbetet bedrivs inom SPK och om hur hållbarhetsrisker integreras i investeringsbeslut.

SPK:s Hållbarhetsrapport, som är ett komplement till årsredovisningen och beskriver såväl det externa som det interna hållbarhetsarbetet och resultatet av föregående års hållbarhetsarbete.

Rapport Påverkansdialoger där du kan läsa mer om hur SPK tillsammans med andra institutionella kapitalägare deltagit i dialoger med bolag där extern analys har visat att det finns kränkningar. Dialogen sker i syfte att påverka dessa bolag att bättre hantera hållbarhetsfrågor.

Under https://www.spk.se/om-spk/bolagsinformation/styrdokument/ hittar du följande:

Investeringsriktlinjer med riktlinjer för den finansiella förvaltningen av SPK:s tillgångar samt för mätning och hantering av de risker som uppstår i förvaltningen.

Information om styrdokument for ersättningar som beskriver SPK:s ersättningspolicy. Där framgår att det inte finns något samband mellan ersättningsnivå och exempelvis avkastningen inom kapitalförvaltningen eller integreringen av hållbarhetsrisker.

Så kallad Förköpsinformation för SPK Individuell hittar du här.

Senast uppdaterad 2024-12-06