Information gällande påverkan på din tjänstepension till följd av coronaviruset/covid 19

Vi befinner oss alla i en utmanande situation till följd av coronaviruset/covid 19 med många insjuknade, omfattande restriktioner och stora svängningar på de finansiella marknaderna. Några av våra medlemmar har hört av sig till oss på SPK med frågor om hur situationen påverkar den tjänstepension de har hos oss.

Den tjänstepension din arbetsgivare har tecknat åt dig hos SPK är en så kallad förmånsbestämd pension, vilket innebär att pensionens storlek bestäms som en viss procent av din slutlön när du går i pension. Pensionens storlek är därmed inte beroende av det som nu händer på de finansiella marknaderna.

Vidare har SPK, med anledning av den speciella situation som nu råder, tagit sin beredskapsplan i bruk för att säkerställa att vi kan fortsätta att handlägga och betala ut pensioner oavsett om det går att arbeta på kontoret eller inte. Skulle vi framöver få ett läge där många i personalen är sjuka skulle det dock kunna uppstå viss väntetid för att komma fram per telefon, vilket vi i så fall ber om förståelse för.